Rapport klar: Over 5000 borgere har givet deres mening om Lynetteholm til kende

Københavnerne prioriterer boliger, der er til at betale, grønne områder og grøn energi højt, når Lynetteholm skal udvikles. Det viser resultaterne af en omfattende borgerdialog, som Københavns Kommune har gennemført fra september til december 2022.
Det skriver Københavns Kommunes Økonomiforvaltning i en pressemeddelelse.
Gennem en række aktiviteter rundt i alle Københavns bydele, ved et borgermøde og via en online survey har københavnerne haft mulighed for at give deres input, visioner og idéer til den videre udvikling af den nye bydel.
Den store deltagelse og de mange inputs glæder Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).
- Vi skal udvikle byen sammen med københavnerne. Derfor er jeg rigtig glad for, at så mange mennesker har givet sig tid til at deltage i borgerdialogen og givet deres input og idéer til udviklingen af Lynetteholm. Og så er jeg ikke mindst glad for at se, at københavnerne har bæredygtighed og det grønne København øverst på dagsordenen, når vi skal udvikle den nye bydel, lyder det fra overborgmesteren i pressemeddelelsen.
Kan blive bedre
Ifølge overborgmesteren er det et vigtigt skridt på vejen, at borgerne bliver inddraget mere omkring Lynetteholm, men der er stadig en opgave for politikerne, mener hun:
- Da jeg tiltrådte som overborgmester, gik jeg ind til det her projekt med en klar vision om, at vi skulle tage københavnernes spørgsmål og bekymringer langt mere alvorligt. Vi har haft og har stadig en opgave i at blive bedre til at forklare, hvorfor København har brug for Lynetteholm, øge dialogen og svare på de bekymringer, der er om både stormflodssikring og anlægget af den nye bydel, siger hun i pressemeddelelsen.
Københavnerne blev i borgerdialogen bl.a. bedt om at pege på steder i byen, som Københavns Kommune kan tage ved lære af, når Lynetteholm skal udvikles. Her blev Sluseholmen og Nordhavn nævnt, og kriterier som nærhed til vandet, grønne og rekreative områder og byens sjæl fremhævet.
Indgår i kommuneplan
Bekymringerne, der ligger borgerne på sinde, som træder frem i svarene i borgerdialogen, relaterer sig særligt til klapning og havmiljø, forurening i anlægsperioden og bæredygtighed. Borgerdialogen viser generelt, at bæredygtige løsninger har topprioritet hos københavnerne, når bydelen skal udvikles.
Københavnernes tilbagemeldinger og input er samlet i en rapport, som er givet videre til politikerne i Økonomiudvalget for på den måde at kunne indgå i det videre arbejde med Lynetteholm.
Derudover vil resultatet af borgerdialogen blive inddraget i arbejdet med Kommuneplanstrategi 2023 og Kommuneplan 2024.
Udover Københavns Kommunes borgerdialog er der også af bygherre By & Havn nedsat en borgersamling, som er sammensat af en gruppe af repræsentativt udvalgte borgere, der kommer med en række anbefalinger løbende til både bygherre og politikere.
Fakta om borgerdialogen
Over 5.000 københavnere har bidraget til borgerdialogen på tværs af forskellige aktiviteter:
393 borgere deltog i pop-up-interviews rundt i Københavns 12 bydele
96 borgere deltog i Middag med Mening
Omkring 60 borgere deltog i Åbent Værksted
Knap 70 elever på ungdomsuddannelser deltog
4.646 borgere i Københavns Kommunes borgerpanel besvarede den online survey om Lynetteholm
Temaerne betalbare boliger, grønne områder og grøn energi prioriteres højest, når københavnerne skal vælge, hvad der er vigtigst, når Lynetteholm udvikles. Opsamlingen af borgerdialogen viser, at der ikke er væsentlige forskelle på, hvad borgerne svarer i forhold til alder, køn eller bopæl. Københavns Kommune har stillet to overordnede spørgsmål til deltagerne i borgerdialogen:
- Hvad er det vigtigste for dig, når Lynetteholm skal udvikles som ny, bæredygtig bydel?
- Hvad kan vi lære af de seneste 20 års byudvikling i København, når vi skal udvikle København?
Kilde: Københavns Kommune
Artiklen er en del af temaet Borgerinddragelse.