23948sdkhjf

Havforsker: Beregninger af Lynetteholmens propeffekt skyder ved siden af

Lynetteholmen vil komme til at blokere mere saltvandsstrømning end Dansk Hydraulisk Institut har beregnet i deres baggrundsrapport, mener havforsker Morten Holtegaard Nielsen.

Når Lynetteholmen er færdiganlagt vil den nye halvø have større effekt på indstrømning af salt i Øresund end hidtil beregnet.

Det mener oceanograf og selvstændig havforsker Morten Holtegaard Nielsen. Det skriver Ingeniøren.

Ifølge Morten Holtegaard Nielsen lyder beregningerne for saltblokeringen på 0,23 procent, men han mener, 2-5 procent af Øresunds hidtidige saltindstrømning vil blive blokeret af Lynetteholm. Konsekvensen kan være, ifølge Morten Holtegaard Nielsen, at man undervurderer, hvor meget man er nødt til at afgrave for at kompensere. 

- Det store problem er, at DHI’s model ikke regner rigtigt i forhold til de barokline strømninger. Det kan jeg se ud fra dets sammenligninger af de beregnede og observerede værdier af saltholdigheden i Øresund, siger Morten Holtegaard Nielsen til Ingeniøren.

Ingeniøren har forelagt kritikken Dansk Hydraulisk Institut, men her afviser man kritikken og henviser til, at udvekslingen af salt med Østersøen i forvejen er reguleret af strømningen over Drogdentærsklen.

Lynetteholmens samlede areal bliver 275 hektar og får et kystlandskab ud mod Øresund, der kommer til at udgøre cirka 60 hektar af det samlede areal.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Minister om svensk bekymring: - De er blevet spurgt
By & Havn-direktør får ny rolle
Kendt duo kan vinde næste fase: - Vi havde gerne set, konkurrencen var større
Svenske myndigheder udtrykker endnu engang stærk bekymring over Lynetteholm
Minister om PFAS-plan: - Når vi finder noget, håndterer vi det
Lynetteholm bliver til virkelighed i ny udstilling

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109