23948sdkhjf

Mangel på grus kan stoppe hovedstadens kunstige holme

DI: Byggerierne ved Avedøre Holme og Lynetteholmen ender som luftkasteller, hvis ikke der udarbejdes en langsigtet råstofplan

Det blev præsenteret med store armbevægelser, masser af ministre, borgmestre og fagforeningsfolk: et dansk Silicon Valley bygget på ni kunstige øer i Køge Bugt ud for Avedøre Holme i Hvidovre Kommune. Og en ny gigantisk bydel i København bygget på en kunstig kæmpeø i Øresund, midt mellem Refshaleøen og Nordhavn. Tusindvis af nye jobs og boliger i en satsning uden sidestykke. 

I dag præsenterer to af regeringens ministre en samlet vækstplan for hovedstaden, men midt i euforien advarer Dansk Byggeri om planernes vidtløftighed, skriver Politiken torsdag. Der er slet ikke råstof som grus, jord og sand nok til både at bygge på de kunstige øer og til alle de veje, broer, kloakker og bygninger, der skal opføres oven på de anlagte øer i Hvidovre og København. 

Alene byggerierne svarer i omfang til otte nye Carlsbergbyer, viser nye beregninger fra Dansk Byggeri ifølge Politiken. 

Skal de ambitiøse projekter realiseres, er der brug for at anlægge mindst 10 nye industrielle grusgrave, der hver især er på størrelse med 20 fodboldbaner i omfang, og hvor man graver ned i 20 meters dybde.

- Det virker, som om projektmagerne har glemt alt det byggeri, der er planlagt oven på øerne. Derfor er der behov for allerede nu at udarbejde en landsdækkende råstofplan, der sikrer de nødvendige mængder byggemateriale, ellers får kritikerne ret i, at disse gode projekter ender som luftkasteller, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, til Politiken.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078