23948sdkhjf

Bygherre om højere anlægsbudget til Lynetteholm: - Der er ikke en simpel forklaring

Bygherren By & Havn oplever væsentligt højere anlægsomkostninger end først antaget på anden fase af Lynetteholmen. Nye lån kompenserer

Pengene har i den grad fået ben at gå på for bygherren By & Havn på prestigeprojektet Lynetteholms anden fase, hvor anlægsomkostningerne er steget markant.

De mange udfordringer er imidlertid blevet håndteret ved at optage nye lån, fordi bygherren nu er begunstiget af tidligere på året at have gået med livrem og seler, når det handler om finansieringsomkostningerne på milliardprojektet.

Det fortæller Ingvar Sejr Hansen, salgs- og udviklingsdirektør i By & Havn.

- Der er ikke en simpel forklaring på, hvorfor anlægsbudgettet er højere end forventet. Noget af det er udefrakommende, og noget har vi og vores rådgiver undervurderet i budgetplanlægningen, siger han.

Hvad har I undervurderet?

- Det er svært at sige helt præcist, men da vi indgik kontrakten for fase et, regnede vi med, at prisen i den fase var retningsgivende for fase to. Men der er en række ting ved fase to, som er anderledes end fase et, for eksempel mere besværlige arbejdsgange, hvorfor enhedspriserne ikke er de samme, siger Ingvar Sejr Hansen.

Vinder på pris og bæredygtighed

Han fortæller, at Aarsleff er blevet valgt til projektets anden fase, der er inddelt i tre entrepriser og har en samlet kontraktsum på 2,15 mia. kr., fordi koncernen ganske simpelt scorede højest på tre ud af de fire kriterier.

Det gælder ikke mindst på afgørende parametre som pris og bæredygtighed, hvor buddet fra den anden byder, Munck Havne & Anlæg, altså ikke var konkurrencedygtigt.

Når anlægsomkostningerne alligevel er steget hele 12 pct. i forhold til det forventede, så er det imidlertid ikke kun, fordi man i By & Havn selv har undervurderet nogle ting.

Udefrakommende ting som krigen i Ukraine, stigende brændstofpriser og højere lønomkostninger som følge af inflationen spiller ifølge Ingvar Sejr Hansen også en væsentlig rolle.

Det samme gælder for eksempel miljøkrav, der med Ingvar Sejr Hansens egne ord indeholder både "flere og mere besværlige arbejdsgange."

Mindre konservativ

Lynetteholms anden fase er trods de mange udfordringer ikke endt med at blive dyrere end først antaget samlet set. Det skyldes, at By & Havn er lykkedes med at reducere de forventede finansieringsomkostninger.

- Det var en konservativ business case, vi lagde frem i foråret, hvor vi var forsigtige med at vurdere finansieringsomkostningerne over 40 år. Nu har det vist sig, at vi har kunnet optage nogle billigere lån via Nationalbanken, og dermed sparer vi penge på finansieringen, siger Ingvar Sejr Hansen.

Spørgsmålet er, hvor meget mere der er at give af, hvis eksempelvis lønningerne fortsætter op, eller der opstår uventede ting undervejs.

- Der er stadigvæk noget at give af, men det er klart, at vores business case nu er mindre konservativ end tidligere, Ingvar Sejr Hansen.

Artiklen er en del af temaet Lynetteholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125